Història de la secció de Patinatge

Els Orígens

El 19 de març de 1957, el club rebia la visita d'un grup de la pre-selecció nacional de patinatge artístic amb Marcela Trullols (entrenadora de dansa i campiona d’Espanya per parelles l’any 1945), Edurne Echevarrieta (campiona d'Espanya 1a categoria), el preparador de l'equip nacional Jaume Viñas, i l'entrenador Piero Baressi, entre d'altres. A la reunió celebrada per la junta de govern del club el dia 22 de març de 1957 es va acordar per unanimitat la creació de la Secció de Patinatge Artístic, que quedava agrupada, en principi, en la d'hoquei.

L’estiu del mateix 1957 es va presentar a la UE Horta el Sr. Leandro Martínez, que va exposar a la junta que ell hi aportaria patinadors, que aleshores entrenaven al Club Patí, situat a l’actual plaça Francesc Macià. Després de comprovar l'historial dels patinadors, foren acceptats provisionalment.

Els patinadors que formaven la secció eren: Montserrat Viadé, Ester Gil, Lourdes Martínez, M. Rosa López, Jesús Soler, Joan Renom i M. dels Àngels Ruiz. Com a entrenador fou contractat Piero Baressi.

El mes de setembre de 1959 són alta a la secció Edurne Echevarrieta i Mario Cardeña que formen parella mixta i aconsegueixen de ser campions de Catalunya i d'Espanya en la seva modalitat i també en dansa.

 

Els anys 60

En 1960 la Secció queda constituïda com a tal, vist el magnífic resultat en l'aspecte esportiu, i a més amplia l'activitat amb la creació de I'Escola de la secció de Patinatge Artístic.

A la temporada 1960-61 la secció ja ha arribat a la majoria d'edat en activitat, participació i prestigi; per molts és considerat el millor Club de patinatge d'Espanya en aquesta modalitat esportiva, amb figures tan importants com Montserrat Viadé, Ester Gil, M. dels Àngels Ruiz, Edurne Echevarrieta, Mario Cardeña i Jesús Soler.

Per primera vegada des de la seva creació, la secció es presentà al campionat de Catalunya de patinatge sobre gel que es va celebrar a Núria el dia 4 de febrer de 1961, amb aquests representants, que varen quedar en els primers llocs: Montserrat Viadé, M. Àngels Ruiz, Ester Gil i Jesús Soler.

L’any 1962 és un any magnífic per a la secció de patinatge artístic, i són molts els actes importants en què van participar i van deixar molt alt el nom de la UE Horta.

Els inicis dels 60 és l’època de les representacions com el "Llac dels Cignes" o "Madame Butterfly". Que representen en les festes majors d’Horta i en algun cas es porta a altres poblacions proeres.

L’any 1963 cal destacar per damunt de tot el Campionat del món celebrat a Miami, USA. Montserrat Viadé i els germans Ester i Germà Gil van ser els seleccionats. Montserrat Viadé hi aconseguí un meritori 6è lloc.

L’any 1963 la Secció de Patinatge Artístic ha arribat a un prestigi excepcional, tant nacional com internacional, amb unes figures que han marcat tot un capítol dins el patinatge d'Horta.

El març del 1963 la Federació Catalana de Patinatge concedeix a la UE Horta l'organització dels Campionats de Catalunya de Patinatge de totes les categories, a celebrar la primera quinzena del mes de maig de 1963. La participació de l'Horta fou, com és de suposar molt representativa.

Tots els representants de l'Horta van ocupar els primers llocs, però hi ha dues figures que hi sobresurten: Montserrat Viadé i M. Àngels Ruiz, que hi va aconseguir el 3r. lloc. Núria Rozas i Hilari Rozas, foren proclamats campions de Dansa, parelles mixtes primera categoria i segona categoria respectivament.

Els anys 1964 i 1965 la secció passa per moments difícils, durs, de grans vacil·lacions. Piero Baressi deixa el seu càrrec d'entrenador per discrepàncies amb la Junta de la secció. Davant les dificultats es fan càrrec de la secció, com a responsables-entrenadors Montserrat Viadé, Ester Gil i M. Àngels Ruiz.

L’any 1965 es fa càrrec de la secció com a entrenadora Montserrat Viadé, que debutà per la Festa Major del barri dirigint un festival; proposà un ordre d'entrenament, i afany de superació.

La UE Horta, manté encara bons activistes en patinatge artístic i dansa: M. Àngels Ruiz, Ester Git i Germà Gil, que aconsegueixen els títols per a la UE Horta dels Campionats de Catalunya en 2a categoria individual femení i infantil, i els 3rs llocs en els Campionats d'Espanya.

Menció especial per als germans Gil, Germà i Esther, que aconseguiren el títol de Campions de Catalunya en parelles mixtes.

L’any 1966 es fan càrrec com a entrenadors Edurne Echeverrieta i Mario Cardeña.

El 1964 es tornen a celebrar a les pistes de la UE Horta, organitzats per la Federació Catalana, els Campionats de Catalunya de patinatge i Dansa, amb uns grans resultats pels representants de l’entitat. La Federació Catalana va guardonar amb el trofeu "Angel de plata" l'activista M. Mercè Olivé pel títol obtingut en el Campionat de Catalunya Infantil.

En els campionats d'Espanya de Patinatge i Dansa que es varen celebrar a Salamanca el juliol de 1965, hi van participar la parella Germà Gil i Ester Gil, en primera categoria; Montserrat Marín, Rosa M. Sánchez, Isabel Font, Mercè Ruiz, en segona categoria, i M. Mercè Olivé i M, Carme García com a infantils.

Al final dels anys seixanta la secció de patinatge artístic ja ha superat totalment les dificultats i amb l'entrenadora Montserrat Viadé del primer equip i Ester Gil, entrenadora dels que s'inicien en aquest esport artístic, la secció torna a mantenir la categoria que li pertoca i que és reconeguda oficialment per la Federació Catalana de Patinatge que, amb data de 13 de gener de 1969, acredita el club com el primer de Catalunya en nombre de llicències de patinatge artístic, exactament 70 l'any 1969. Aquesta realitat permet afirmar que també és el primer club d'Espanya en nombre de llicències federatives de patinatge artístic.

 

Els anys 70

Cal destacar que l'any 1973 es funda l'escola de patinatge de la secció, pagada íntegrament pels pares. L’escola compta des dels inicis amb un equip de Benjamins, un d'Alevins i un d'Infantils. Salvador Segura, és l'entrenador i l'ànima de l'escola.

Al començament dels anys setanta hi ha problemes i preocupacions a la secció de patinatge artístic: la pista està gastada per la pràctica de patinatge artístic, la plantilla de patinadores és excessiva i les més petites de l'escola falten molt als entrenaments.

El 1972 se celebra al poliesportiu de Sabadell el primer test nacional. La secció de patinatge de la UE Horta hi presenta 16 participants. S'hi varen aconseguir 7 medalles de bronze, 4 d'argent i 4 d'or. Florentina Martí, a més, es va classificar per a participar al test internacional, que se celebrava a Bèlgica, però no hi va poder assistir.

El mes de juny de 1973 se celebra el campionat d'Espanya amb la participació d’activitats destacats com Lluís Bellés, subcampió de 1a categoria individual masculí; M. del Carme Garcia, campiona de 2a categoria; Paquita Ricart, 3á classificada de 2a categoria; i la parella Olga i Carles Mur Subcampions d'Espanya. Començava així la gran carrera dels germans Mur, que tantes alegries donaren a la UE Horta al llarg de la seva carrera.

 

Els anys 80

En iniciar-se els anys vuitanta, la secció compta amb 48 participants. Olga Mur és la responsable directa i tècnica de l'escola. L’entrenadora i assessora tècnica Rosa Mª Laguna, deixa l'equip a la fi de la temporada i se'n fa càrrec Carles Mur.

L’any 1982 la secció de patinatge artístic celebra el 25è aniversari i la Federació Provincial de Patinatge concedeix la medalla de plata al patinador Jordi Dalmau, d'or als germans Carles i Olga Mur i un Diploma a la UE Horta. La festa se celebra el 17 de juliol de 1982 amb el trofeu "XXV Aniversari Fundació Patinatge Artístic Secció UE Horta", amb clubs de tota Catalunya. El final de l'acte fou emocionant, sobretot per la participació de l'equip de fundadors de la secció: Montserrat Viadé, Mario Cardeña, Edurne Echevarrieta, Jesús Soler, Ester Gil i M. Àngel Ruiz.

Un bon final del XXV aniversari i de l'any 1982 fou el 7è lloc aconseguit pels germans Olga i Carles Mur als Campionats del món celebrats a Bremerhaven (Alemanya) i el subcampionat d'Europa en categoria júnior a Heilbronn (Alemanya) aconseguit pe la parella Montse i Jordi Dalmau.

L’any 1984 comença l'activitat de la secció amb un gran festival-homenatge que organitza la Secció de patinatge artístic amb motiu de la retirada del patinatge de competició dels germans Olga i Carles Mur, Olga Braña i Rosa Duran. El festival es va celebrar al pavelló de la UE Horta el dia 15 de gener de 1984. A l'homenatge van assistir personalitats representatives del patinatge artístic; Josep Ribé, president de la comissió Nacional; Pere Torras, president de la Federació Catalana de Patinatge; Ester Vila, presidenta del Comitè Territorial de Barcelona, Jutges internacionals, entrenadors i amics tan lligats a la secció com Mario Cardeña, Edurne Echevarrieta, Maite Chicón...

En el pla internacional, la parella mixta de 1ª categoria, formada pels germans Dalmau, Montse i Jordi, varen donar la gran satisfacció al conquerir el títol de campions d'Europa en categoria sènior a Lugo. Fou la primera vegada en la llarga història del patinatge artístic que Espanya aconseguí aquest títol. També varen quedar primers en la Copa d'Europa de Palermo (Italia), i 5ens en els Campionats del Món de Rimini (Italia).

L’any 1986 els germans Dalmau aconsegueixen per segon any consecutiu la Medalla d'Or en la modalitat de parelles mixtes en el Campionat d'Europa de Nimes (França). Això els permetia d'anar als campionats del món de Bogotà (Colòmbia), on van aconseguir un magnífic 7è lloc.

En acabar la temporada de 1987 deixa la secció el Sr. Santos Mur. Han estat vint-i-cinc anys treballant sense descans en la secció de patinatge artístic. Una etapa que fou inoblidable en la història de la secció de patinatge artístic. Aquest any un jove David Dalmau aconsegueix podi (3er) al Campionat d'Europa Juvenil de Mollerussa. El 1988 i 1989 repetirà participació al Campionat d'Europa ja en categoria Júnior amb dos 4rts llocs al Vendrell i Modena (Italia), respectivament.

 

Els anys 90

La tarda del 20 de gener de 1990 va deixar un record inoblidable en els germans Montserrat i Jordi Dalmau. Al Palau d'Esports de Barcelona, amb més de 3.000 persones, rebien un càlid, merescut i entranyable homenatge de l'esport actiu i de molts hortencs i barcelonins. El festival homenatge, va ser impressionant... La llum, els colors, la música, la fantasia i l'art de tants i tants patinadors i patinadores, els representants de les diferents seccions del club i de tanta gent... va ser suficient perquè l'homenatge fos un èxit. Els germans Dalmau varen estar acompanyats per patinadors de la secció, però també per grans patinadors americans. La parella "Jodee & Peer", campions del món de dansa, i el també nord-americà Cohen, tres vegades campió del món. A la primera part es va interpretar el "Trencanous" de Txaikovski amb adaptació de Jordi Dalmau, que obria el festival; després l'esplèndida actuació de tot el conjunt de patinatge de la secció de la UE Horta. A la segona part van actuar els campions de l'estat i també de Catalunya. En la cloenda van actuar els germans Dalmau. S'acomiadaven d'una llarga carrera plena d'èxits que s'iniciava a la segona meitat dels anys 70.

En iniciar la temporada 91-92 s’ha de parlar de noms com Begoña Romero, Toni Marquet, medalla d’or als campionats de Catalunya de 1991 de 2ª categoria A; Esther Piella, 1ª classificada en el 1r campionat provincial de debutants de 1991; Jazmin Almiñana, medalla d’or en lliure i 2n en combinada; Enric Calvo, medalla de plata en lliure i bronze en combinada; i Toni Marquez, medalla de plata i d’or en combinada en el campionat de Catalunya 1992.

L’esdeveniment més important del 1992 és el festival que es fa els dies 16 i 17 d’octubre de 1992 al pavelló de la UE Horta. Un festival que recorda aquells que celebrava la secció pels anys 60. Començà amb la participació de l’Escola de patinatge, seguida d’actuacions dels patinadors Sandra Rodriguez, Maria Jose Fernández, David Gutiérrez, David Dalmau i Manolo Garcia. La tercera part fou dedicada al patinatge internacional amb la parella Joodie & Grec Gody, campions del món entre el 89 i 91 i Scott Cohen campió del mon 1985, 86, 89, 90 i 91. Finalment es va representar Popstressss!, dirigit per Jordi Dalmau i interpretat per patinadors de l’UE Horta i altres prestigiosos patinadors com Cristina Gibaja, Mercè Cuscó, Irene Suriñach, Montse Dalmau, Heidi Martinez i  Manolo Garcia.

L’any1994 es nomena una nova junta directiva. La primera cita important de la nova organització va ser el mes de maig de 1994, al pavelló de la UE Horta, on es varen celebrar les proves socials. Les figures del patinatge són David Dalmau, medalla d'or en el Campionat d'Espanya i 9è en el d'Europa Sènior a Saärbruchen (Alemanya) i també Jazmín Almiñana, medalla d'or en el campionat de Catalunya juvenil.

El primer de novembre de 1995, el club rendia un emotiu homenatge David Dalmau després de dotze anys a la Unió Esportiva d'Horta amb un palmarès impressionant. L’any 1995 la secció està formada per 5 equips en competició i l'escola, que compta amb 50 patinadors. En total són 65 activistes.

A finals dels 90 destaquen alguns patinadors com Alfonso Ocaña i Laia Yanes que aconsegueixen el 3er lloc al campionat d’Espanya juvenil per parelles celebrat a Cambrils i en categoria junior, Sandra Negre, que participa en lliure, figures i combinada al Campionat d’Espanya Junior de Monte Aramo 1999 i també participarà en les tres proves en la categoria sènior l’any 2000 i 2001. Saida Gutierrez fent parrella amb Albert Vicens aconsegueix la 2ona plaça final junior l’any 1999. Cal destacar especialment en aquesta etapa el patinador Albert Vicens que a més dels resultats per parelles, aconsegueix el mateix any el 8é lloc el lliure al Campionat d’Europa Junior. L’any 2000, a l’Europeu de Lloret de Mar aconseguirà, a mes repetir la 8ena plaça en lliure, pujar al podi com a tercer classificat en figures obligatòries i poder assolir també la 4rta plaça en combinada. És el darrer resultat internacional destacat fins a l’actualitat.

 

El nou segle

Amb el canvi de segle Albert Vicens continua sent el patinador de la secció amb millors resultats i ja en categoria Sènior aconsegueix un podi (3er) l’any 2003 al campionat d’Espanya de figures obligatòries. L’any 2005 abandonarà la competició amb una 12ena plaça en lliure al campionat d’Espanya Absolut de Santander.

Altres patinadores destacades a nivell català en la primera dècada del nou segle són: Silvia Suriñach (5ena en F.O. al campionat d’Espanya junior del 2001); Alba Jordana amb participacions al campionats d’Espanya infantil (2004), cadet (2006) i Juvenil (2008) en F.O.; i en categories inferiors cal destacar les participacions alevins de Susana Garcia (2ona en F.O. al Campionat d’Espanya Aleví de Santiago de Compostela l’any 2005), o  Tomàs Guarino (Tommy) (2on en lliure al Campionat d’Espanya aleví d’Arona –Tenerife, l’any 2009)

També cal fer esment, tot i que no correspongui a un èxit directa de la secció, la participació de la patinadora Marta Gutiérrez en pòdiums internacionals amb el Grup Xou del Patinatge Masnou al Campionat del Món 2006 a Múrcia (3º); al Campionat d’Europa 2008 a Hanau (Alemanya) (1º) i al Campionat del Món 2008 a Kaohsiung, Xina Taipei (2º). 

Actualment la secció disposa d’una bona base de joves patinadores amb molt volum als grups d’iniciació i amb el referent de noms com Xantal Ramírez i Sonia Muñoz que alternen entrenaments, estudis i tasques tècniques a la secció; a les que segueixen les més joves: Mar Tristan i Cecilia Gillermo. Ja han aconseguit participacions en F.O. als campionats d’Espanya de les respectives categories i en el cas de Xantal Ramirez, també la participació internacional a la prestigiosa Copa d’Alemanya a Fribourg, l’any 2012; acompanyada de la promesa Neus Forcen formada a l'Horta i que deixà la secció per anar al Ripollet CPA l'any 2012.

 

Arxius adjunts per a la descàrregaMida
ADREÇA i CONTACTE

Unió Esportiva Horta - C/Feliu i Codina, 27 - 08031 Barcelona
Tel: 93 427 64 79 - Fax: 93 427 64 79
E-mail: uehorta@uehorta.cat

Membre de: Coordinadora d´Entitats d´Horta
PATROCINADORS
Haxelia Aigües de Barcelona Fundación ”la Caixa” Abella Ribas Posa't Wap@ Louise Se Va Qimet Horta Temple Grup Consultors Pastas Gallo Caprabo Grau Xarcuters Santos Ochoa Bemen-3 Formació Professional Talleres Aranda Amma Horta Elements 5 HERMANOS 5 HERMANOS Take Away Racó d'Horta
2024 - Unió Esportiva Horta. Tots els drets reservats.