Crònica de la Sortida Cultural de Gener de 2024
25.01.2024

Una altra activitat exitosa de l'Àrea Social amb la ruta cultural pel Boulevard Modernista de passeig de Gràcia. Van assistir un total de 36 participants, 20 el dissabte i 16 el diumenge.

La guia, Meritxell Carreras, ens va fer una amena i enriquidora descripció del Modernisme Català que es va desenvolupar a finals del segle XX fins a la dècada de 1930.
La ruta es va iniciar a la Casa Fuster (final de passeig de Gràcia, on comença Gran de Gràcia, als Jardinets de Salvador Espriu), passant, després, pel Palau del Baró Vidal Quadras, continuant per la Pedrera a passeig de Gràcia/Provença, i acabant al grup d'edificis Modernistes (Casa Batlló, Casa Amatller, Casa Lleó Morera)

El Modernisme català va ser molt fructífer, ja que va tenir finançament a través de la benestant burgesia i aristocràcia catalana. Aquestes classes socials obtenien grans recursos econòmics gràcies a la indústria del nostre país, reforçada per les fortunes aconseguides pels indians que van retornar a Catalunya. Aquesta època va coincidir amb una generació de grans Arquitectes Modernistes com Antoni Gaudí, Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch i Josep Maria Jujol. Gràcies a ells a dia d'avui podem gaudir dels seus edificis situats al centre de barcelona.
En contraposició, Espanya estava patint un període econòmic i social convuls amb la pèrdua de les colònies i els canvis polítics, fet que va provocar que el Modernisme no tingués tanta repercussió.

Totes les cases construïdes pels Arquitectes Modernistes van ser encàrrecs de famílies burgeses o aristòcrates per ostentar el seu poder econòmic (la família Fuster - Casa Fuster, en Baró Vidal Quadras - Palau Baró Vidal Quadras, la família Milà - Pedrera, la família Batlló - Casa Batlló, família Amatller- Casa Amatller i família Morera - Casa Lleó i Morera).

Com a reflexió final, podem estar agraïts a aquestes famílies mecenes que ens han permès gaudir d'aquestes obres d'art de l'arquitectura. També, hem de destacar la gran fornada de genis Arquitectes Modernistes que ens han deixat una gran herència artística que estem gaudint generació rere generació.



Descarregar PDF
ADREÇA i CONTACTE

Unió Esportiva Horta - C/Feliu i Codina, 27 - 08031 Barcelona
Tel: 93 427 64 79 - Fax: 93 427 64 79
E-mail: uehorta@uehorta.cat

Membre de: Coordinadora d´Entitats d´Horta
PATROCINADORS
Haxelia Aigües de Barcelona Fundación ”la Caixa” Abella Ribas Posa't Wap@ Louise Se Va Qimet Horta Temple Grup Consultors Pastas Gallo Caprabo Grau Xarcuters Santos Ochoa Bemen-3 Formació Professional Talleres Aranda Amma Horta Elements
2024 - Unió Esportiva Horta. Tots els drets reservats.